Rollenbaan: niet meer weg te denken

Intern transport wordt bij veel bedrijven al jaren door de rollenbaan geregeld. De rollenbaan wordt ook wel de ’transportband’ genoemd en wordt gevoerd middels dwarsliggende rollen. Deze rollen kunnen gemakkelijk roteren en transporteren goederen en producten op de band snel en efficiënt binnen een fabriek, bedrijf of sorteercentrum. In veel verschillende branches zijn rollenbanen van groot belang voor een goede voortgang van de werkzaamheden. Bij Kaltenbach Tools raden we u daarom altijd aan om u goed te informeren bij de aanschaf van een rollenbaan. Kwaliteit staat namelijk voorop. Meer weten over rollenbanen van Kaltenbach Tools? Lees dan dit artikel of neem contact op met de specialisten van Kaltenbach Tools!

Aangedreven rollenbaan

Aangedreven rollenbaan met Electronische aanslag Kepa Micro

Toepassingen van de rollenbaan

Rollenbanen worden voor de meest uiteenlopende doeleinden gebruikt. De meest populaire toepassing is de productie van goederen, omdat de banen producten snel en efficiënt over een bepaalde route kunnen vervoeren. Hier kan bijvoorbeeld iedere keer iets aan toegevoegd of aangepast worden, zodat het product snel tot het eindresultaat komt en dus meegenomen kan worden met de distributeur. Er zijn echter veel andere sectoren die graag gebruik maken van de rollenbaan. Zo profiteren de volgende sectoren van de hoogwaardige rollenbanen van Kaltenbach Tools:

  • Agrarische sector
  • Logistieke sector
  • Afvalverwerkende industrie
  • Verpakkingsindustrie
  • Chemische industrie
  • Chemische industrie

Aandrijving rollenbaan

Er zijn verschillende manieren waarop de rollenbaan wordt aangedreven. Zo bewegen de meeste rollenbanen zich voort door middel van hoogwaardige kunststof of metalen rollen. De aandrijving kan plaatsvinden door middel van zwaartekracht of een motor. Een zwaartekracht rollenbaan doet zijn werk doordat hij bijvoorbeeld iets naar beneden laat zakken of ervoor zorgt dat er niet getild hoeft te worden. Rollenbanen met motor kunnen ook op meerdere manieren worden aangedreven. Zo kan gebruik gemaakt worden van een ketting en een elektromotor. Dit worden palletbanen genoemd. Deze methode is het meest geschikt voor het verplaatsen van zware voorwerpen. Er zijn ook rollenbanen die worden aangedreven door een koppeling tussen de band en een motor die de band beweegt. Dit type rollenbaan werkt goed voor bijvoorbeeld het vervoer van stukgoederen. Neem contact op met Kaltenbach Tools om erachter te komen welke aandrijving bij uw bedrijf past!

Kies het juiste materiaal

Wilt u een rollenbaan kopen voor een toepassing binnen uw bedrijf? Dan is het verstandig om u te verdiepen in de verschillende mogelijkheden. Niet alleen de aandrijving speelt namelijk een rol, maar ook het materiaal waarvan de rollenbaan is gemaakt is een belangrijke factor. U kunt kiezen uit rollenbanen in alle soorten en maten. In elk bedrijf vindt een proces plaats dat gefaciliteerd kan worden door het gebruik van een rollenbaan. Daarom zijn er bijvoorbeeld kleinere rollenbanen voor de landbouw, maar ook grote, uitgebreidere varianten die het horizontaal transport van goederen door de fabriekshal flexibeler maken. Rollenbanen zijn bijvoorbeeld gemaakt van:

  • Rvs
  • Kunststof
  • Pvc
  • Metaal

Het verloop van de rollenbaan

Heeft u op basis van de toepassing in uw bedrijf een keuze gemaakt voor de aandrijving en de materiaalsoort van uw rollenbaan? Dan moet u ook denken aan het verloop van de rollenbaan. Er is bijvoorbeeld een verschil tussen banen die maar in één richting hoeven te bewegen en banen die bijvoorbeeld flexibel zijn in de richting waarin ze kunnen bewegen. Daarnaast is het van belang in kaart te brengen of de rollenbaan bochten moet bevatten. Als u bijvoorbeeld goederen wilt sorteren, kan het nodig zijn dat de rollenbaan op sommige punten splijt. Ook is het mogelijk om kleine rollenbanen te combineren met grotere ‘centrale’ rollenbanen, om zo een goed werkende infrastructuur in uw productieproces te creëren. Wilt u meer weten over welk type rollenbaan hiervoor geschikt is? Neem voor meer informatie contact op met Kaltenbach Tools.

Uitbreidingen en toevoegingen

U kunt zelfs rollenbanen voorzien van zogenaamde ‘accessoires’. Werkt u bijvoorbeeld veel met verse producten? Dan is het mogelijk om een foliewikkelaar aan de rollenband toe te voegen. U kunt ook denken aan een kantelsysteem, bijvoorbeeld om het scannen van barcodes makkelijker te maken. Wilt u geen producten kantelen, maar om hun eigen as laten roteren? Dan is een draaiplateau wellicht een goede aanvulling op uw rollenbaan. Op deze manier kunnen producten draaien om in een andere positie te worden vervoerd zonder het risico van omvallen. Deze en andere handige tools kunnen worden toegevoegd aan bijna alle rollenbanen die verkrijgbaar zijn bij Kaltenbach Tools. Meer weten over de uitbreidingsmogelijkheden van rollenbanen? Contacteer ons gerust!

Vraag een vrijblijvende offerte aan bij Kaltenbach Tools!

Weet u al welke rollenbaan van toegevoegde waarde is voor uw bedrijf? Neem dan zo snel mogelijk contact op met Kaltenbach Tools om een vrijblijvende offerte aan te vragen. Bij vragen, opmerkingen of wensen kunnen we u direct helpen. U kunt ons bereiken door te bellen naar 088-0283000 of door een e-mail te sturen naar info@kaltenbachtools.nl. We zullen u bovendien zo snel mogelijk antwoorden als u een bericht achterlaat op het contactformulier van onze website. We zien uw aanvraag graag tegemoet!