Altijd een passend zaagblad

Zaagblad voor uw afkortzaag nodig om een koker, buis, balk of profiel in te korten? Een passend zaagblad voor uw afkortzaag vindt u in het assortiment van Kaltenbach-Tools. Voor elk bouwproject zijn verschillende gereedschappen en onderdelen nodig. Gelukkig biedt Kaltenbach Tools veel van deze gereedschappen, zodat u één adres heeft voor al uw tools, zoals zaagbladen. Voor elk type zaag heeft u uiteraard een solide zaagblad nodig, zodat u uw klus veilig en verantwoord kunt uitvoeren. Dat geldt ook voor het zaagblad voor en afkortzaag. Het is belangrijk om te weten welk zaagblad voor uw afkortzaag u nodig heeft voor welk type materiaal voordat u aan de slag gaat. U leest er hieronder meer over. Wilt u direct een zaagblad voor uw afkortzaag kopen? Neem dan een kijkje in ons assortiment of neem contact op met de experts van Kaltenbach Tools voor advies en informatie!

Welk zaagblad voor uw afkortzaag?

U herkent een zaagblad voor een afkortzaag aan de vertanding van de zaag. Zo staan bij een handcirkelzaag de tanden naar achteren gericht. En bij het zaagblad van een afkortzaag staan de tanden juist naar voren. Deze stand van de tanden is nodig omdat met een afkortzaag hout of metaal van boven naar beneden dwars door midden van het object kan worden gezaagd. Omdat de tanden naar voren gericht staan, duwt het zaagblad van de afkortzaag het zaagmateriaal naar beneden (in de richting van de tafel) en naar achteren (in de richting van de achteraanslag). Dat is allemaal om veilig en verantwoord te kunnen zagen met de afkortzaag.

Zaagblad metaal

Soorten afkortzaagbladen

Er bestaan ook afkortzaagbladen met speciale tanden, waarmee u zowel een staafvormig voorwerp dwars doormidden kunt zagen als een plank of plaat in de lengterichting kunt zagen (het zogenoemde schulpen). Deze zaagbladen zijn bestemd voor combinatiezaagmachines. Dat zijn zaagmachines die de functies van de inkortzaag, verstekzaag en tafelcirkelzaag met elkaar combineren. Om het juiste zaagblad voor uw afkortzaag te kiezen, moet u rekening houden met:

  • het te zagen materiaal
  • het aantal zaagtanden
  • de diameter
  • het asgat.

Het zaagmateriaal

Afkortzagen worden niet alleen gebruikt voor het inkorten van houten balken of planken. Afkortzagen zijn ook bruikbaar voor het inkorten en verstek zagen van:

  • buizen, kokers, staven en profielen van metaal of kunststof
  • laminaatplanken
  • plinten

Let wel: voor hout heeft u een ander zaagblad nodig dan voor metalen.

Aantal zaagtanden van het zaagblad

Hoeveel zaagtanden moet een zaagblad voor een afkortzaag hebben? Hoe groter het aantal zaagtanden, hoe langzamer het zaagblad door het zaagmateriaal gaat, hoe fijner de afwerking wordt. Andersom geldt, hoe minder het aantal zaagtanden, hoe sneller het zaagblad door het zaagmateriaal gaat en hoe grover de afwerking wordt. Afkorten met veel zaagtanden gaat dus langzamer en nauwkeuriger dan afkorten met weinig zaagtanden in het zaagblad voor de afkortzaag.

Diameter van het zaagblad

De diameter van het zaagblad voor de afkortzaag geeft de grootte van het afkortzaagblad aan. Een afkortzaagmachine heeft alleen een maximum diameter. U kunt op uw afkortzaag altijd afkortzaagbladen met een kleinere diameter gebruiken.

Asgat

Precies midden in het zaagblad van de afkortzaag bevindt zich het asgat. Dit is de uitsparing waarmee het zaagblad op de draaiende as van de afkortzaag wordt bevestigd. Het asgat van het zaagblad moet dezelfde diameter hebben als het asgat van de zaagmachine zelf. Een zaagblad met een te klein asgat past niet op de zaag, terwijl een zaagblad met een te groot zaagblad gaat slingeren. U kunt dan niet netjes en veilig zagen.

Meer weten? Neem contact op

Voor een zaagblad voor een afkortzaag kunt u terecht bij de specialisten van Kaltenbach-Tools. Bestel bij ons eenvoudig online wat u aan materialen of producten u nodig heeft, of neem contact met ons op voor meer informatie, persoonlijk advies en/of een vrijblijvende offerte. Neem contact met ons op via het contactformulier, per e-mail info@kaltenbachtools.nl, of bel naar 088-0283000.