Zaagblad van Kaltenbach Tools

Voor elk bouwproject zijn verschillende gereedschappen en onderdelen nodig. Gelukkig biedt Kaltenbach Tools veel van deze gereedschappen, zodat u één adres heeft voor al uw tools, zoals zaagbladen. Zaagbladen maken deel uit van elke zaag waarmee materiaal kan worden verwijderd of in stukken kan worden gezaagd. Voor elk type zaag is het noodzakelijk om een solide zaagblad te hebben, zodat elke klus veilig en verantwoord kan worden uitgevoerd. Er zijn verschillende zaagbladen voor verschillende materiaalsoorten, omdat elk materiaal zijn eigen kenmerken en eigenschappen heeft. Het is belangrijk om te weten welk zaagblad u nodig heeft voor welk type materiaal voordat u aan de slag gaat. Meer weten over zaagbladen? Lees dit artikel aandachtig door. Wilt u een zaagblad kopen? Neem dan een kijkje in ons assortiment of neem contact op met de experts van Kaltenbach Tools voor advies en informatie!

Ga verstandig om met de vertanding

Wat er voor zorgt dat een zaagblad door een materiaalsoort heen kan snijden, noemt men vertanding. Elk materiaal heeft zijn eigen dikte, robuustheid en sterkte. Daarom zijn er verschillende soorten zaagbladen die overeenkomen met de materiaalsoorten. Er zijn zaagbladen met zeer fijne vertanding voor het zagen van hout, maar ook zaagbladen met grove vertanding voor plaatmateriaal. Je kunt proberen een glasplaat door te zagen met een voor hout bedoeld zaagblad, maar bij Kaltenbach Tools kunnen we je verzekeren dat dit geen succes zal worden. Kaltenbach Tools kan u voorzien van een groot aantal zaagbladen en benodigdheden. Vraag ons gerust naar de mogelijkheden of bekijk ons assortiment!

Waar zijn zaagbladen goed voor?

Een zaagblad kan op vele manieren worden gebruikt. In de begintijd van de zaag waren er maar een paar verschillende zaagbladen beschikbaar, die voornamelijk verschilden in dikte en aantal tanden. Tegenwoordig zijn er zaagbladen voor elk type materiaal. Hierdoor is het zeer eenvoudig om in allerlei constructies te zagen en snel het gewenste resultaat te bereiken met zo min mogelijk afval of risico. Wel is het belangrijk dat u het juiste zaagblad gebruikt voor het juiste materiaal. Zaagbladen die voor andere soorten materiaal worden gebruikt dan waarvoor ze bedoeld zijn, kunnen minder goede resultaten geven en ook een stuk sneller slijten of breken. Daarnaast beschadigt u het materiaal dat u wilt zagen ernstig als u bijvoorbeeld een te grof zaagblad gebruikt. Zaagbladen worden over het algemeen gekenmerkt door het aantal tanden, de diameter van het zaagblad en de grootte van het asgat.

Cirkel of bandzaag

Eigenschappen van het zaagblad

Zoals hierboven vermeld, bestaat een zaagblad uit een aantal belangrijke onderdelen. Hieronder een klein overzicht van deze onderdelen:

  • De diameter: dit geeft de breedte van een zaagblad aan. Dit is voor elke zaagmachine anders. Om een geschikt zaagblad te vinden, kijkt u eerst naar de maximale diameter van uw zaagmachine.
  • Het asgat: dit is de middencirkel van een zaagblad (dat open is). De diameter van het asgat moet overeenkomen met die van de zaag. Is dit niet het geval? Dan kunt u een verloopring gebruiken.
  • De zaagtanden: dit zijn de uitsteeksels aan de gekartelde rand van het zaagblad. Deze kunnen zowel klein als groot zijn, en zowel veel als weinig. Welke versie u kiest, hangt af van het soort materiaal dat u wilt zagen.

Hieronder doorlopen we een aantal materiaalsoorten en geven we u meer info over welk type zaagbladen daar het beste bij passen.

Zaagbladen voor houten materialen

De meest populaire materiaalsoort om te zagen blijkt uit de keuzes van de klanten van Katenbach Tools hout te zijn. Dit populaire materiaal heeft de beste condities en eigenschappen voor mooie en fijne zaagsneden met verschillende soorten zaagbladen. Er worden veel houtsoorten gezaagd om meubels, vloeren of overkappingen op maat te maken. Over het algemeen worden zaagbladen met fijne tanden altijd gebruikt voor houten materialen. Dit zorgt voor een mooie afwerking van het gezaagde hout en voorkomt tevens dat het hout te veel gaat splijten of versplinteren. Wilt u een houten constructie bouwen en heeft u daar een zaagblad voor nodig? Kies dan voor een zaagblad met deze eigenschappen.

Zagen in aluminium

Omdat aluminium van een heel ander materiaal is gemaakt dan hout, heeft het ook een heel ander zaagblad nodig. Daarom wordt voor het zagen van aluminium een hardmetalen zaagblad gebruikt. Daarnaast verschilt aluminium sterk van vorm. Zo is er heel dun aluminium voor de behuizing van bepaalde toestellen, maar ook dik aluminium voor robuustere constructies. Als u massief aluminium wilt zagen, gebruik dan een hardmetalen zaagblad met een positieve vertanding. Voor de dunnere varianten, zoals kunststof, adviseren wij bij Kaltenbach Tools een negatieve vertanding te hanteren.

Het geschikte zaagblad voor metaal

Een ander populair materiaal is metaal of staal. Deze materialen zijn een stuk sterker dan zowel hout als aluminium en worden voor verschillende constructies gebruikt. Ondanks dat metaal een stuk steviger is, heeft het in wezen dezelfde eigenschappen als aluminium en kan het dus bewerkt worden met een hardmetalen zaagblad. Er is echter een verschil in methode en zaagbladsterkte. Meer weten over zaagbladen voor metaal? Neem dan contact op met de specialisten van Kaltenbach Tools!

Neem contact op met Kaltenbach Tools

Wilt u een (bouw)project starten waarbij u een zaagblad nodig heeft? Laat u dan adviseren door de experts van Kaltenbach Tools over welke zaagbladen bij uw doel passen. Heeft u dat al besloten, maar heeft u nog andere vragen? U bent ook dan van harte welkom om contact met ons op te nemen. U kunt daarvoor het contactformulier op de website invullen, of bellen naar 088-0283000. Ook kunt u een mail sturen naar info@kaltenbachtools.nl.